Ja, ik wil van mijn negatieve gedachten en gevoelens af!

Ik wil zijn wie ik ben en doen wat ik echt wil!

“De oorzaak ligt niet altijd bij jou, maar de oplossing wel” 

Weekprogamma Ayahuasca retraite en ceremonies

1 week retraite in Spanje 

Woensdag.
Je aankomstdag. Er is een directe busverbinding vanaf het vliegveld Barcelona naar Calella. We halen je op vanaf het busstation. Dat is 5 minuten rijden vanaf ons huis. Kom je met de trein vanuit Barcelona dan staan er taxi’s bij het station in Calella en dan ben je na ongeveer 10 minuten bij ons huis. Deze dag maken we kennis met elkaar en de andere deelnemers. Je kunt uitrusten van je reis en we doen een wandeling om je de directe omgeving te laten zien. Uiteraard eten we samen.

Donderdag.
Na het ontbijt leg ik je alles uit over de ceremonie en alles wat je wilt weten hierover.
Je intentie is belangrijk. Met welke reden of met welke verwachting wil je de ceremonie ingaan. Natuurlijk heb je daar al over nagedacht. Ook is mindfulness meditatie is een heel goede manier om je intentie op te roepen. Sta open voor wat er van binnen zit. Voor meditatie is dan ook veel gelegenheid. Wij kunnen je ook helpen als je wilt leren mediteren.
Het natuurgebied bij ons huis is ook heel geschikt om te wandelen en/of te mediteren. Dit alles heeft als doel je goed voor te bereiden op de ceremonies.

Heb je moeite met het samenvatten van je intentie en heb je behoefte aan een luisterend oor of een gesprek dan ben ik er voor jou. We kunnen samen een wandeling doen of een ergens in of rondom het huis een plek vinden om te praten. Ik probeer je te helpen ontdekken wat je diep van binnen wilt en wat jou mogelijk tegenhoud. Ik kan dat niet oplossen. Dat kan jij alleen. Maar daarvoor krijg je tijdens de ceremonie hulp. Er is niet voor niets een reden dat je voor deze retraite hebt gekozen en waarom dit op je pad is gekomen.

Vrijdag.
De ochtend eigenlijk niet veel anders dan de donderdag. Alles staat in het teken van je voorbereiding op de Ayahuasca ceremonies. Ontspannen in je lijf en je hoofd. Rond 16.30 uur vertrekken we met de auto naar Cal Queló waar de ceremonie wordt gehouden. Deze rit duurt ruim een uur en vlakbij de bestemming rijden we door het imponerende berggebied van Montserrat Parc. Als we daar aankomen maken we kennis met ceremonieleidster, bergen onze spullen op in de slaapruimte en drinken een kopje kruidenthee. Daarna blijven we rustig in de ruimte en luisteren naar de muziek. Na een poosje leggen we met elkaar de matrassen naast elkaar op de grond in de ruimte waar ook de ceremonie wordt gehouden. Waarschijnlijk doen we buiten ook een ritueel rondom een kampvuur.

De ceremonie.


Als iedereen er voor klaar is wordt begonnen met de ceremonie. Iedereen zit dan rustig op zijn matras. Er wordt eerst uitleg gegeven over bijvoorbeeld het legen van het zakje uit het emmertje bij jouw matras als je hebt overgegeven. Hoe je dat als een ritueel kan weggooien. Lukt het niet om dat zelf te doen dan wordt dit voor je gedaan. Je wordt ook als je Ayahuasca hebt gedronken op de juiste momenten begeleid tijdens je proces en je kan altijd aangeven door je hand op te steken als je ergens hulp bij nodig hebt. Over het algemeen blijf je je bewust van alles en de ruimte waar je bent. Er wordt speciale muziek afgespeeld passend bij de ceremonie.
Lees hieronder verder over de ceremonie.

Rapé.
Als voorbereiding op de effecten van Ayahuasca wordt je eerst rapé aangeboden. Dit sjamanistische medicijn wordt in je neusgaten geblazen door een speciaal pijpje. Geen zorgen, ik leg je uit hoe je je ademhaling doet op dat moment. Direct na het inblazen ervaar je even een sterke prikkeling van je slijmvliezen. Het is overigens niet verplicht om dit te gebruiken en dus bepaal je zelf of je dit wel of niet wilt. Je kan ook gewoon eerst kijken hoe dit bij andere gaat.
Het effect van rapé is dat het ondersteunend werkt bij het openen van je derde oog wat zorgt voor een helder weten en een scherpere intuïtie. En dat is gunstig voor de werking van Ayahuasca. Op fysiek vlak staat Rapé erom bekend de sinussen te helpen zuiveren en versterken, hoofdpijn te verlichten en te helpen bij het ontkalken van de pijnappelklier. Sjamanen gebruiken rapé om opnieuw af te stemmen op hun hogere zelf, waardoor zij een verbinding zouden aangaan met de heilige geest. Rapé wordt als je wilt meerdere keren aan je aangeboden en door de Sjamaan in je neusgaten geblazen.

rape

Ayahuasca.
Na ongeveer 30 minuten wordt begonnen met het drinken van een eerste glaasje Ayahuasca. Het is dan rond 21.00 uur. Het is een tamelijk bitter drankje maar eigenlijk heeft niemand er echt moeite mee om het te drinken omdat het een doel dient. Je gaat daarna zitten of liggen op je matras. Je kan al na 15 minuten de effecten opmerken maar het kan ook langer duren. Na ongeveer een uur wordt je een tweede glaasje Ayahuasca aangeboden. Vervolgens ga je weer zitten of liggen op je matras en geef je over aan wat er gaat komen. Je zou kunnen gaan overgeven, of naar de WC moeten of je krijgt visioenen in de vorm van beelden of er komen heldere antwoorden op in je gedachten. Dat hoort bij je proces. Je innerlijke reis. Probeer je er niet tegen te verzetten want vaak onderbreekt dat je proces. Meestal ben je je ook gewoon bewust van de ruimte waar je bent en kan je ook gewoon zelf naar bijvoorbeeld het toilet. Anders wordt je begeleid. Sommige deelnemers lijken te slapen en hebben bijzondere ervaringen terwijl andere in een tracéachtige toestand wakker zijn en hun proces ervaren. De een zingt en de ander maakt bijvoorbeeld vreemde geluiden. Misschien moet je dus overwegen of hoor en zie je andere overgeven in een emmer die bij ieder bed staat. Dat is geen enkel probleem. Er is onbewust zo’n mooie bijzondere binding met de deelnemers ontstaan, dat je je niet stoort aan wat de anderen doen. Persoonlijk voel ik dan een stroom van liefde, dankbaarheid en verbondenheid met iedereen en alles op de hele planeet. Met zijn allen op reis en toch ieder zijn eigen bestemming.

Extra rondes Ayahuasca en/of rapé.
Gedurende de nacht wordt je nog enkele keren een glaasje Ayahuasca aangeboden. Je voelt zelf of je dat nodig hebt of niet meer wilt. Ik weet dat het bij sommige deelnemers langer duurt voordat ze iets ervaren. Dat is bij mij eigenlijk ook wel steeds zo geweest. En ik heb ook meegemaakt dat sommige deelnemers al met 15 minuten visioenen hebben en al heel duidelijk in hun proces zaten. Als het bij jou wat langer gaat duren probeer dat gewoon te accepteren. Pas als je je controle loslaat geef je als het ware Ayahuasca toestemming om haar werk te doen.

Begeleiding tijdens je proces.
Be begeleiding van de Sjamaan is ook heel bijzonder. Ze voelt op een of andere manier aan wanneer ze bij jou moet zijn en ondersteund je met bijzondere gebaren en geluiden waarmee ze negatieve geesten en energieën uitdrijft uit je lichaam. Mijn ervaring is ook dat ze je op precies de juiste momenten niet bij je is en je laat worstelen in je proces om een bepaalde blokkade te verwerken. Dat voelt dan echt als een overwinning voor jezelf. 

Tip.
Je kan dus veel antwoorden ontvangen als inzichten. Alles wordt duidelijk voor je. Het is handig om een klein schriftje mee te nemen om wat aantekeningen te maken zodat je die later terug kan kijken. Niet alleen om ze niet te vergeten maar ook als hulpmiddel omdat beelden en inzichten ook vaak later nog meer betekenis voor je krijgen.  

Uitgewerkt.
Een groot gedeelte van de nacht doet Ayahuasca haar werk. Zoals al vermeld is de ervaring voor iedereen anders. Op een gegeven moment merk je zelf dat Ayahuasca niet meer zo krachtig en uitgewerkt lijkt te zijn. Je mag blijven liggen en slapen op je matras of gaan slapen in een andere ruimte waar stapelbedden staan.

Zaterdag.
In de avond de 2-de ceremonie
Het is dan inmiddels zaterdag. Iedereen zal op wat verschillende momenten opstaan en kan je te douchen en daarna ontbijten. Het kan zijn dat je nog moe bent of zelfs nog erg onder de indruk bent over wat je hebt ervaren. Daarom blijft iedereen die ochtend een beetje op zichzelf. Je wilt dan eigenlijk ook niets anders. Later op de dag zitten we samen rond een kampvuur en is er ruimte om je ervaring te delen. In de middag doen we een gezamenlijke lunch en maken we samen een wandeling om weer echt helemaal te aarden in deze werkelijkheid. Begin van de avond beginnen we met de voorbereiding voor de tweede nacht die eigenlijk hetzelfde verloopt als de eerste. Maar de ervaringen van deze 2-de ceremonie kunnen heel verschillend zijn. Laat ook nu weer alles los om een diepe innerlijke reis te maken.

Zondag.
Die start eigenlijk net zo als de zaterdag. In de loop van de ochtend ruimen we de matrassen op en in de loop van de middag is er een warme maaltijd waarbij je ook eventueel aan mee kunt helpen.
Rond 16.00 gaan we dan weer richting ons huis. Ik verwacht dat je dan nog wel onder de indruk bent en graag alleen wilt zijn. Dat kan. Ook eten we deze avond nog een keer samen in ons huis.

Maandag.
Misschien heb je heel goed geslapen of misschien was je onrustig. Je hebt een unieke ervaring gehad die tijd nodig heeft om verwerkt te worden. Tijdens het ontbijt geef ik er eigenlijk de voorkeur aan om dit in redelijke stilte te doen. Dat is goed voor de verwerking van de ceremonie. De rest van de dag staat daarom ook in het teken van rust. Wandelen en meditatie. Blijf bij jezelf en bekijk nog eens de aantekeningen die je misschien hebt gemaakt tijdens de ceremonie of begin juist te schrijven over wat er in je opkomt. Beelden krijgen vaak achteraf (ook weken later nog) steeds meer betekenis. Puzzelstukjes gaan als het ware in elkaar vallen. Gun jezelf deze dag en eigenlijk de komende dagen wat rust. Probeer nog wat afstand te houden van bijvoorbeeld je werk en bel niet gelijk heel uitgebreid met je partner over je ervaringen. Zit je met vragen over je opgedane inzichten dan zoeken we een rustige ruimte waar we kunnen praten.

Dinsdag.
De tweede volle dag na je ceremonie. Ik hoop dat steeds meer van je ervaring begrijpt en een goede nacht hebt gehad. We ontbijten uiteraard weer samen en als je behoefte om je ervaring te delen (als je dat nog niet hebt gedaan) is dat prima. Je zult waarschijnlijk ook extra kunnen genieten van de natuur omdat Ayahuasca ook je waarneming door je zintuigen versterkt. Daarom doen we deze dag samen een wandeling door een bosgebied en een stuk langs het strand en in het gezellige centrum van Calella. Aan het eind van de dag rond 19.00 wacht ons een heerlijk diner als afsluiting van je reis.

Woensdag.
Dit is je vertrekdag. Je wordt door ons afgezet bij de bushalte of het treinstation. Maar we beginnen natuurlijk met een gezamenlijk ontbijt. Is je vertrektijd eind van de middag dan kan je nog heerlijk genieten van deze dag. Een bos-, strand- of stadswandeling kan je alleen doen of doen we samen. Met een ervaring rijker, waarmee je je leven kan veranderen, ga je weer op huis aan. Door je gekregen inzichten kijk je waarschijnlijk anders naar jezelf, naar anderen en naar gebeurtenissen die altijd maar blijven komen en gaan. Je zal op een positievere en effectievere manier reageren en keuzes maken omdat je je sterker voelt en meer verbonden met het nu.

Voel je vrij om in contact te blijven met mij als je ergens mee zit en laat anders nog eens wat van je horen. Dat zou ik zeker leuk vinden.

De kosten, aanmelden en intake, voorwaarden, dieet en nazorg.

Het volledige programma.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Het volledige programma.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.